2014-01-23

Betűvetés

Tökre nem erről akartam, de muszáj, mert el fogom felejteni.

(elöljáróban 1: a w sulikban elsőben csak a nyomtatott nagy betűket tanulják, azokat is jó lassan, 2-3 naponta egy betű írásepocha alatt, ez kb 3-4 hét, aztán más epochák jönnek - számolás, formarajz -, majd újra betűk, és így tovább. Ez alatt a 2-3 nap alatt meghallgatják a betűről szóló mesét, lejárják kötélből kirakva, meggyurmázzák, kirakják saját magukból - igen, fetrengenek a földön, jajj - kitapogatják a betűzsák fabetűi között, meg sok más tevékenység is kapcsolódik még hozzá, majd a végén vastag viaszkrétával bekerül a füzetbe a betű és a hozzá kapcsolódó rajz, ami a betű meséjét "foglalja össze". Tehát nem arról van szó, hogy vég nélkül rajzolják a fecskefarkakat, csészéket, kicsi a betűket, stb.)

(elöljáróban 2: ez a történet tegnap este hangzott el, és én pont előtte délután néztem meg a Közép-Budai W kezdeményezés legutóbbi információs előadását, melyet Kocziha Miklós tartott, pontosan írás-olvasás témakörben. Aki teheti, nézze meg.)

Bori le tudja írni, hogy BORBÁLA. Lemásolgatta innen-onnan, azt, hogy BORI, már oviban is tudta. Minden gond nélkül odabiggyeszti bárhová, ahová gondolja. Kicsit girbegurbán, de egyértelműen BORBÁLA.

Tegnap mondja nekem nagy lelkesen, hogy
- Képzeld anya, ma tanultuk a L betűt!! Már csak az R betűt kell megtanulnunk, és le tudom írni, hogy BORBÁLA!
- De hát le tudod írni, hogy BORBÁLA! Tudod az R betűt.
- Igen, anya, le tudom írni, de még nem tanultuk meg.


Nincsenek megjegyzések: